Permacultura
Una forma de veure el món que apliquem en la nostra horta i que inspira la nostra empresa
La permacultura és molt més que una forma de cultivar la terra de forma regenerativa, és un nou enfocament per a viure de manera més harmònica amb la terra!
Què és la permacultura?
L’humà s’ha allunyat tant de la naturalesa amb les indústries, que s’ha oblidat que existeix una harmonia natural entre tots els éssers vius. L’evolució de la vida és basa en l’intercanvi de residus entre si. Per exemple, emetem CO2 que serveix a les plantes per fer la fotosíntesis, i elles rebutgen l’oxigen que és necessari als humans per respirar. Començar una permacultura és tornar a escoltar la terra, treballar amb ella i tots els seus microorganismes al seu ritme i amb plantes adaptades a la zona!
Els principis de disseny
1. Observar i interactuar
En el nostre hort el Verger Cerdà vam estar observant durant un any abans de començar-ne el seu disseny i cada dia dediquem molt temps a observar. Segurament és el principal dels principis. Cal dedicar més temps a observar que a actuar. No precipitar-se.
Dediquem molt temps a observar les necessitats dels nostres clients i les seves observacions recollides en les enquestes són tingudes en compte per a les accions de millora constant.
2. Acumular i estalviar energia
En el Verger Cerdà acumulem energia solar en forma de verdures i fruites que després utilitzem als nostres restaurants i que també conservem per a utilitzar més tard. Tenim també una gestió de la biomassa que anem fent crèixer en la nostra finca i que ens serviran amb els anys d’energia per a nous llits de cultiu, per al compost o per a les nostres calderes de biomassa.
En l’ecoresort sóm uns pionners en acumular i estalviar energia des de fa més de 30 anys.
3. Obtenir un rendiment
L’esforç que fem en la nostra finca ens reverteix en aliments.
En l’ecoresort invertim en fer feliços als nostres clients per tal de tenir uns rendiments que majoritàriament reinvertim en l’empresa. No sóm una ONG sinó una empresa amb una visió social i mediambiental amb un fort impacte en la societat de la Cerdanya gràcies al nostre compromís.
4. Autoregulació i retroalimentació
L’esforç en el Verger Cerdà és trobar un equilibri entre tots els elements que hi formen part buscant una abundància natural i evitant el col·lapse del sistema agrícola. Tenim en compte totes les sinergies i relacions que s’estableixen entre les hortalisses i l’ecosistema.
En les empreses no podem optar per un sistema extractiu com el capitalista sinó un sistema abundant en equilibri. Aquesta és la màxima que ens inspira i motiva per a auto-regular-nos i mirar de tenir un impacte que en el seu balanç sigui positiu.
5. Usar i valorar recursos i serveis renovables
Utilitzem els recursos que allí trobem per a no necessitar agents externs. Per exemple els nostres llits de cultiu són fets amb troncs de fusta de la finca i fems. Qui ens aireja la terra són els cucs, qui ens fixa nitrògen són les lleguminoses i qui ens fa terra són els microorganimes que converteixen residus en adob.
Apostem per les fonts d’energia renovables però també valorem molt com a recursos el nostre equip humà. Invertim en el seu benestar i formació i treballem per a establir uns llaços de confiança entre tots.
6. Generar un impacte positiu en la producció de residus
En el Verger cerdà tot s’aprofita i tot torna al cicle de la vida.
En l’ecoresort tenim encara un llarg camí a recòrrer per a aconseguir no generar residus. Hi estem dedicant molts esforços però sens dubte és un dels grans reptes que tenim al davant.
7. Disseny des dels patrons als detalls
El Verger Cerdà pot semblar a simple vista un jardí caòtic on totes les verdures estan barrejades amb flors i plantes aromàtiques. Però el que hem fet és reproduir els patrons naturals. Hem copiat com funciona el bosc que l’envolta i reproduim els seus patrons. Anem a favor de la natura i no en contra seva. Tot està planificat al detall: les rotacions, les associacions de cultius, etc…
En l’ecoresort som conscients que la nostra empresa està situada en un territori i mirem d’establir el màxim possible de llaços amb aquest.
Formem part del teixit associatiu de la zona i mirem de col·laborar a tots nivells amb tots els agents que ens envolten.
Cada projecte és únic i irrepetible. Nosaltres no som una cadena que reprodueix uns patrons independentment del lloc on es troba. Nosaltres som una empresa totalment integrada al nostre territori.
8. Integrar més que segregar
En la nostra horta mirem de potenciar totes les associacions beneficioses. Com més diversitat més equilibri. Com més cooperació més equilibri.
Com a ecoresort mirem de tenir un equip al qual donem eines de teambuilding, de mindfullness i de gestió de les emocions per tal d’enfortir els nostres llaços.
9. Utilitzar solucions petites i lentes
Hem passat per diverses fases i ara ens n’hem adonat que és millor fer les coses de mica en mica. Podem prototipar moltes coses alhora pèro tirar-ho endavant de mica en mica, fent moltes proves amb recursos baixos. No és gens fàcil trencar dinàmiques. Som una empresa que porta la innovació escrita en l’ADN i la il·lusió ens ha fet precipitar en moltes ocasions. Ara aprenem d’aquest principi.
10. Evaluar, utilitzar i valorar la diversitat
Al Verger Cerdà fugim dels monocultius. Esgoten la terra, provoquen desequilibris i fan propenses les plagues.
Al Cerdanya Ecoresort, adorem la diversitat!
Tenim gent d’origens, formacions, caràcters i perfil molt diversos i aixo ho veiem com la nostra gran riquesa. Per a fer una gran simfonia calen notes de molts colors!
11. Utilització dels marges i valorar allò que és marginal
Al Verger Cerdà hem observat que en els marges, allí on es troben diferents ecosistemes és on hi ha més diversitat, més abundància. Per tant, mirem de fomentar les corbes i el contacte amb diferents elements.
Des de l’Ecoresort ho interpretem en què hem de ser autèntics. No fer allò que fa tothom sinó ser genuïns.
També fugim de l’especialització. La nostra vocació és treballar per l’excel·lència en diferents segments i no en un de sol. Volem acollir molta gent que vinguin a gaudir de la muntanya tant si venen de vacances en família, a treballar-hi, a fer-hi una activitat d’oci, a treballar, a guarir-se….. I integrem a tothom amb les seves necessitats (diferents règims alimentaris, adaptació a diferents al·lèrgies alimentàries, acollir en diferents idiomes….).
12. Respondre de forma creativa al canvi
Creiem en la resiliènia. Des del 1947 la nostra empresa ha passat per diferents crisis i sempre mirem d’aprendre’n i sortir-ne reforçats. Gràcies a l’observació i a treballar tots aquests principis, podem tenir una empresa que ens adaptem a les necessitats dels nostres clients. Estem molt adaptats al canvi i tenim una gran capacitat d’improvitzar. Creiem que el món ha d’afrontar canvis molt profunds i nosaltres estarem impulsant des de la nostra petita parcel·la tot canvi que ens permeti viure en harmonia amb la natura i en un món més just.